caution
Viktig information: Så agerar Umea Cleaning Crew gällande coronaviruset, covid-19.
Dödsbostädning

Dödsbostädning

 

Städning av Dödsbo i Umeå

Vi erbjuder både tömning & städning av dödsbo. Du väljer själv vilka moment du behöver hjälp med. Vårt upplägg är enkelt! Du tar med dig dem saker du skall ha, sedan lämnar du nyckeln till oss och vi sköter resten.

När en anhörig dör drabbas man av en oerhört stor sorg. Det kan kännas tungt att mitt i sorgen behöva ta hand om alla praktiska detaljer som följer på ett dödsfall. Man har dels begravning, bouppteckning och tömma huset eller lägenheten den avlidne bott i. Detta kan vara väldigt tungt både fysiskt och psykiskt.

Förutom det stöd ni anhöriga har av varandra kan vi på Umeå Cleaning Crew Flyttstäd hjälpa till med att ta hand om städning av bostaden. I samarbete med flyttfirma kan vi ordna allt kring städningen av bohaget. Ni tar hand om sådant ni vill spara och vi tar hand om resten.

Både tömning av lägenhet eller hus, och flyttstädning är något som ska vara med i en bouppteckning som en utgift. Denna kostnad omfattas inte av RUT-avdrag. Ett dödsbo kan endast få skattereduktion för de rot- eller rut-arbeten som skett innan dödsfallet. Efterlevande barn kan inte heller få skattereduktion för de olika arbeten som skett i en förälders bostad efter att dödsfallet skett. 

Flyttstädningen av dödsboet berättigar alltså inte rut-avdrag, se www.skatteverket.se. Flyttstädning och flytthjälp är något som ska beställas i dödsboets namn och inte i de anhörigas.

Viktigt att veta innan du tömmer bostaden

Alla kostnader som uppstår för begravningen och andra utgifter som kommer med anledning av dödsfallet, ska bekostas av dödsboets tillgångar. Det kan vara så illa att tillgångarna är begränsade i dödsboet och inte räcker till för att bära dessa kostnader.

Om det skulle vara fallet ska ni inte röra tillgångarna eller innehållet i bostaden. Istället kontaktar ni kommunen för att ansöka om dödsboanmälan och/eller ekonomiskt bistånd till begravningen – så kallad begravningshjälp. Och för att det ska vara genomförbart måste dödsboet vara orört. Kommunens representant kommer med all säkerhet att vilja besöka den avlidnes bostad.

Självklart måste man ta hand om husdjur och tömma kyl och frys på färskvaror. Men ha gärna med er en utomstående person när ni går in i bostaden. Då har ni ett opartiskt vittne till att inga föremål eller värdesaker har flyttats från bostaden.

BILDGALLERI

© Copyright 2022 Umea Cleaning Crew
090-13 02 02
kontakta oss
kontakta oss